Kunniankukko

Kunniankukko

lauantai 15. kesäkuuta 2019

Saunapalvikinkun valmistus uhkaa loppua

Jokin aika sitten uutisissa kerrottiin että palvaus eli lihan savustaminen savusaunassa uhkaisi loppua.

Suomessa on paljon palvaamoita ja niillä riittä huolta lihan suhteen. Toisaalta sille ollaan hakemassa suojattua maantieteellistä suojaa (SMM) jotta palvilihan valmistaminen saisi jatkua Suomessa pysyvästi, vuonna 2017 se sai poikkeusluvan.

Syy saunapalvin valmistuksen lopettamiseen on terveydelle haitalliset PAH-yhdisteet joita kyllä pystyy välttämään mutta se tarkoittaisi valmistusprosessin muuttamista.
"Ikävä kyllä perinteiset savustusmenetelmät eivät taivu uusiin raja-arvoihin. Jäsenyrityksemme pystyvät kyllä valmistamaan raja-arvoihin mahtuvia tuotteita, mutta valmistusprosessia pitää muuttaa niin paljon, ettei kysymyksessä ole enää sama perinteinen tuote. Tuotteiden maku, tuoksu ja rakenne muuttuvat ratkaisevasti, kertoi Lihakeskusliiton toimitusjohtaja Mari Hannuksela Etelä-Suomen Medialle helmikuussa 2017."

Ruokavirasto on hyväksynyt Saunapalviyhdistyksen tekemän nimisuojahakemuksen mutta nyt se odottelee Euroopan komission hyväksyntää. Jos EU hyväksyisi sen silloin palvaus saisi varmasti jatkua mutta pitäisikö sitten savusaunaprosessiin tehdä muutoksia, se on sitten toinen juttu. Toisaalta voihan savustusta tehdä harrastuksena mutta nimisuojahakemus pelastaisi jopa monet palvarit.

Linkkejä uutisiin (käytetty myös lähteenä)

https://www.lihakeskusliitto.fi/fi/tiedote-perinteinen-saunapalvi-vaarassa/
https://www.lihakeskusliitto.fi/fi/perinnepavareita-pyydetaan-ottamaan-yhteytta-lihakeskusliittoon/
https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/682845-eu-uhkaa-kieltaa-suomalaisen-perinneherkun-hylatyn-nimihakemuksen-tekija-kamppailee


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti