Kunniankukko

Kunniankukko

sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

Euroeroa Suomelle?

Paavo Väyrynen on monesti halunnut Suomen eroavan EU:sta mutta se ei ole aina toteutunut eikä sitä kannata jatkossakaan ehkä miettiä.

Olen joskus ihmettellyt Paavon toimia politiikkona. Varmaan moni muukin haluaisi Suomen eroavan EU:sta mutta suurin osa kansalaisista ja varsinkin vuoden 2019 kansanedustajaehdokkaista näkee EU:n hyvänä asiana. Sitä paitsi EU on tuonut Suomeen myös hyviäkin puolia kuten joitakin yhteistyösuhteita.

Jopa Paavo oli mukana järjestämässä kansanäänetystä Suomen euroerosta.

Eurovaluttaa kun pidetään Suomen talousongelmien aiheuttajana ja siksi jopa jotkut asiantuntijat myös kannattavat euroeroa. Sen sijaan Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Niku Määttänen sanoi vuonna 2016, että se, että euron haitat ovat olleet Suomelle luultavasti suurempia kuin hyödyt ei tarkoita sitä, että Suomen tulisi erota eurosta. Hän uskoo, että jatkossa yhteiseen valuuttaan liittyvät hyödyt voivat hyvinkin ylittää siihen liittyvät kustannukset. Elikka eurolla on varmasti enemmän hyviä puolia.

Omat puolueet

Paavo tunnetaan myös Kansalaispuolueen sekä Seitsemän tähden liikkeen perustajana. 
Molempia puolueita yhdistää samat arvot eli alkiolaisuus, euroskpetismi, hajasijoittaminen ja kansallismielisyys. Alkiolaisuus on ollut osa Suomen Keskustan ajatusta ja se pohjautuu Santeri Alkion aatesuuntaan, Kansalaispuolue ja Tähtiliike kuitenkin edustavat Keskustan poliitista kirjoa ja varsinkin kun Paavolla on ollut suhteita Keskustaan.

Lisäksi Paavolla oli myös Terve Helsinki-niminen liike jonka nimissä hän oli kunnallisvaaliehdokkaana Helsingissä sekä Uusi sunta Suomelle-niminen valitsijayhdistys presidenttivaalikampanjaa varten. 

Mahdoton ajatus

Paavon lisäksi myös on tullut julkisuuteen muita eurokriitisiä puoluehankkeita kuten Suomen kansa ensin-niminen puolue.  Toisaalta luulisi Suomen talouden kasvavan myös eurolla vaikka on sanottu että markan palauttaminen parantaisi kilpailukykyä.

Se että Suomi eroaisi eurovaluutasta ja siirtyisi takaisin markka-aikaan olisi mahdoton ajatus sillä silloin suomalaisten pitäisi varmasti opetella uusi rahayksikkö uudelleen. Euron opettelussa oli paljon työtä sillä Suomi otti euron käyttöön vuonna 2002 (eli silloin kun minä itse täytin 12 vuotta). Toisaalta kuten finassialan asiantuntija Stefan Törnqvist ehdottaa, kahden tai useamman päällekkäisen valuutan yhtäaikainen käyttö olisi yksi vaihtoehto markka-aikaan palaamiseen, vaikka vähän mietin sitä että olisiko tuosta höytyä vaikka esimerkiksi Stockmannilla voi maksaa ruplilla.

Luulisi että talousongelmat loppuisi aikanaan.

Lähteenä on käytetty sekä Wikipediaa että Paavo Väyrysen uusinta kirjaa Terve Suomi. Lisäksi Iltalehden muutaman vuoden takaista artikkelia on myös lainattu hieman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti