Kunniankukko

Kunniankukko

torstai 1. elokuuta 2019

Mitä järkeä piratismissa on?

Siitä taitaa nyt olla joitakin vuosia kun Piraattipuolueen kirjoittamat mielipiteet herättivät kohua sekä puolueen että muusikoiden ja lauluntekijöiden kesken, ja nyt tänään näin siitä sekä blogikirjoituksia
että erilaisia nettikeskusteluja, joista yhden puolueen blogissa. Ja sama tuntuu jatkuvan yhä edelleen, myös muiden piraatistien keskuudessa.

Piraattipuolueeseen tutustuin ensimmäistä kertaa 4-6 vuotta sitten. Kun huomasin että se vastustaa immateriaalioikeuksia tai suhtautuu kriittisesti niihin minä vähän järkytyin tuosta. Jopa Koivulahden blogissa kerrotaan että Piraattipuolueen jäseniltä on tainnut mennä jotkut asiat ohi ja olen samaa mieltä.

Toisaalta Piraattipuolue on tainnut muuttaa näkökantaa hieman etenkin kun sen joissakin vaaliohjelmissa ei ole mitään mainintaa tekijänoikeuksista mutta ainakin vuonna 2016 julkaistu artikkeli antaa toisenlaisen näkökulman puolueen toiminnasta. Joka tapauksessa Piraattipuoleen blogiartikkeli herättää aika paljon kohua.

Lisäksi tekijänoikeudet muka rajoittaisi teosten uudelleenkäyttöä vaikka ne periaatteessa suojaavat siitä. Tosin sanoen uusiokäyttö on hyvä olla luvanvaraista.

Onko järkeä?

Piraattipuolue on yrittänyt tavoitella paikkaa eduskunnasta jopa tekemällä vuonna 2019 Liberaalipuolueen kanssa, tosin Helsingin vaaliliitossa oli mukana myös pari muuta puoluetta kuten Eläinoikeuspuolue. Joka tapauksessa kokisin Piraattipuolueen toiminnan olevan lähes samankaltaista kun piratismi yleensäkin, eli immateriaalioikeuksista kieltäytymistä lähinnä vaikka Piraattipuolue korostaa sananvapautta.

Ehkä Piraattipuolue voisi jättää tekijänoikeudet pois hallitusohjelmasta ja keskittyä enemmän muiden asioiden (varsinkin kulttuurinvapauden) korostamiseen.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti