Kunniankukko

Kunniankukko

keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Ihmiset ja robotit yhteistyöhön


Hondan ASIMO-robotti AutoExpressin Youtube-videossa

Robotteja on monenlaisia myös tosimaailmassa. On teollisuusrobotteja, jätteenkäsittelyrobotteja, siivousrobotteja ja vielä on olemassa ihmisten viihdyttämiseen tarkoitettuja robotteja - mitähän vielä?



Viime aikoina on tehty monenlaisia robotteja niin Suomessa kuin ulkomailla. Näihin päiviin asti robotteja on ollut saatavana myös lasten leluiksi. Esimerkiksi ABB on suunnitellut kaksipäisen robotin tarkkuutta vaativiin kokoonpanotöihin.

Lisäksi on kehitetty humanoidirobotteja mm. pelastustehtäviin, ihmisten opastamiseen eri tapahtumissa ja vanhusten viihdyttämiseen. Esimerkiksi Attendo käyttää Arvi-nimistä humanoidirobottia joissakin hoivakodeissa kuten se nähtiin niin Ylen sivuilla kuin Ajankohtaisessa Kakkosessa 20.10.2015.



Myös muita ihmisten viihdyttämiseen tarkoitettuja robotteja on keksitty kuten hyljerobotteja. Pienet robotit olisivat myös tavallisen kuluttajan ostettavissa.

Robotteja on alettu kehittää myös rakennusalalle, esimerkiksi Helsingin Sanomien Yhdysvalloissa on kokeiltu robottiteknologiaa muurareiden apuna. Tosin sanoen
robotti taitaa olla kolme kertaa nopeammin kuin muurari.








Humanoidirobotti Arvi jota käytetään mm. vanhusten viihdyttämisessä (Kuva: Joel Karppinen)



Robotit maailmanvalloittajina?



On sanottu että robotit ottaisi vallan maailmassa 2020-luvulla. Robotit tekisivät lähes kaiken ihmisten puolesta jolloin ihmiselle jäisi vähemmän hommia.

Minä kuitenkin kannattaisin yhteistyötä ihmisten ja robottien kesken jolloin robotit olisivat avustamassa ihmisiä joissakin hommissa, esimerkiksi hoivakodeissa humanoidirobotit voisivat viihdyttää enimmäkseen vanhuksia. Niin ja miksei humanoidirobotteja voisivat käyttää myös muutkin ihmiset kuten yksinäiset ihmiset. Yksi kavereistani on sanonut että hän haluaisi asuntoonsa pienen robotin jonka kanssa voisi jutella.

Tosin sanoen robottien maailmanvalloitus voi olla lähellä mutta kannattaisin robottien ja ihmisten välistä yhteistyösuhdetta. Saahan joistakin töistä kuten siivoustöistä myös liikuntaa. Mutta kyllä siivousrobotteja voi olla käytössä kotitalouksilla.


Lisäksi robottileikkurit ovat olleet suosittuja parin tai muutaman vuoden aikana mutta kyllä varmasti joistakin muista ruohonleikkureista on höytyä, ainakin haluaisin uskoa niin vaikka robottileikkureissa on hyviä puolia kuten ajan puolittuminen.



Robotiikan huonoja puolia



Robotiikasta voi löytyä myös huonoja puolia, esimerkiksi Volkswagenin tehtaalla Saksassa yksi robotti tappoi tehdastyöntekijän. Lisäksi mikäli robotteja käyttäisi opetustyössä robotti voi muuttua helposti avuttomaksi mikä on helppo huijaus lapsille. Mutta jos opetusrobotille opetetaan joitakin matematiikan juttuja niin sitten robotista voi tulla hyvä apulaisopettaja lapsille. Tosin sanoen joskus robotiikasta ei aina ole höytyä mutta onhan siitä ollut suuremmaksi osaksi.


Artikkelia on päivitetty uusilla kuvilla sekä ajankohtaisilla tiedoilla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti