Kunniankukko

Kunniankukko

lauantai 12. joulukuuta 2015

Matkailubisenes ei taida olla kovin kannattavaa touhua!

Matkailualalla on viime aikoina tapahtunut monenlaisia muutoksia, esimerkiksi jotkut matkailukohteet ovat hakemassa uusia omistajia tai yrittäjiä. On myös niitä kohteita joissa matkailutoiminta on hiipunut lähes kokonaan tai jopa loppunut jolloin kiinteistön käyttötarkoitus on muuttunut johonkin toiseen suuntaan.

Mediassa on kerrottu että Hotelli Tallukka olisi muuttumassa vastaanottokeskukseksi.
Tallukan omistaja on vuokrannut rakennuksen Kotouma Oy:lle joka omistaa myös Pyhtäältä toisen vastaanottokeskuksen. Asikkalan kunta on varmasti mielissään siitä että Vääksyyn saatiin vastaanottokeskus tosin kunta ei ollut mukana neuvotteluissa sillä Asikkalan koulutoimeen on jouduttu hakemaan uutta henkilökuntaa ensi vuonna alkavan palvelutoiminnan vuoksi. Tallukkaan suunniteltiin alun perin omaa seikkailupuistoa mutta näköjään sen toteutumisessa oli paljon ongelmia.

Tallukan muistaa liiankin hyvin sillä olen itse ollut siellä yöpymässä vuonna 2011 silloin kun olin suorittamassa Bovallius-ammattiopistossa kotitalous- ja kuluttajapalvelujen perustutkintoa ja kotitalousryhmä järjesti kevätretken Tallukkaan. Lisäksi muistan Tallukan myös Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula-ohjelmasta jossa Tallukan ravintola oli mukana.


Tallukan vastaanottokeskuksessa oli muuten vähän aikaa sitten tulipalo jota arvioidaan tahalliseksi teoksi. Se ei kuitenkaan estä vastaanottokeskuksen avautumista mutta tulipalotutkinnassa kestää varmasti kauan.

Myös Rantasalmella toimivaa loma- ja kokoushotellia Ruusuhovi on esitetty muutettavaksi vastaanottokeskukseksi. Ruusuhovi oli viime kesänä myynnissä mutta näköjään se on joko myyty uusille omistajille tai sitten vuokrattu jollekin yrittäjälle. Ruusuhovi käy parhaimmillaan neuvotteluja Maahanmuuttoviraston kanssa toiminnan laajentamisesta pakolaisten vastaanottoon.  

Lehtiniemi saamassa uusia vuokralaisia

Savonlinnassa sijaitsee Lehtiniemen entinen oppilaitos jonka omistajana on toiminut viime aikoina Veikko Heinonen. Veikko Heinonen on pitänyt Lehtiniemen alueella matkailutoimintaa mutta alue on ollut myös omistajaperheen yksityiskäytössä.

Veikko Heinonen osti Lehtinimen tilan vuonna 2007 ja on siitä asti vuokrannut Lehtiniemen tiloja moneen eri käyttöön sekä pitänyt matkailutoimintaa Rauhalinnassa.
Matkailutoiminta on pitänyt sisällään majoitus- ja juhlapalveluja ja niitä ovat käyttäneet mm. juhlavieraat sekä eri tapahtumissa kävijät.

Tällä hetkellä Veikko Heinonen on etsimässä Lehtiniemen rakennuksille etenkin pitsihuvila Rauhalinnalle uutta omistajaa. Kuitenkin Lehtiniemen alueelle on tulossa uusia vuokralaisia, esimerkiksi Suomen Setlementtiliitto on perustamassa vastaanottokeskusta.
Näkisin Lehtiniemen jatkossakin matkailukäytössä tosin siellä on niin paljon rakennuksia että osa rakennuksista voisi olla jatkossakin yksityiskäytössä ja lisäksi Rauhalinna voisi säilyä matkailukäytössä tulevaisuudessakin ellei sitten Lehtiniemelle löydy uusi omistaja.

Matkailuala etsii uusia yrittäjiä

Osa matkailukohteista on viime aikoina etsinyt uusia yrittäjiä, esimerkiksi Majatalo Sinilintu on parhaimmillaan hakemassa uutta omistajaa mutta on siihen mennessä pyörittämässä matkailutoimintaa tilauksesta.

Lisäksi Mikkelissä toimiva hotelli Varsavuori on vaihtanut muutaman kerran omistajaa ja nykyään kiinteistö on venäläisessä omistuksessa mutta on ollut myynnissä muutamia vuosia. Näkisin että Varsavuorella olisi suomalainen yrittäjä. Varsavuoressa toimi 90-luvulla pakolaiskeskus ja vuosina 2003-2014 se on ollut matkailukäytössä.

Tallukan hotellitoiminta käynnistyi uudelleen kesäkuussa 2017 uuden yrittäjän toimesta. Rakennuksella on kuitenkin sama omistaja ja lisäksi rakennuksessa on myös lomahuoneistoja joita myydään ainakin kiinteistönvälittäjien kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti