Kunniankukko

Kunniankukko

sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Onko ohjattu asuminen sittenkään paras ratkaisu....?

Tässä artikkelissä kerron ohjatun asumisen hyvistä ja huonoista puoleista etenkin kun mielipiteet ohjatusta asumisesta vaihtelee aika usein.

Ohjatulla asumisella tarkoitetaan usein sellaista asumismuotoa jossa ihmisiä ohjataan itsenäisempään elämään elikkä ihmisiä ei tarvitse jatkuvasti auttaa. Ohjattua asumista tarjoavat yksiköt muodostuvat usein sekä yhteisistä tiloista että asuinhuoneistoista. Esimerkiksi Mikkelissä ohjattua asumista tarjoaa vammaisryhmille tarkoitetut palvelukodit kuten Savisillan ja Maamiehen palvelukodit.

"Toisille on aikaa"

Ystäväni on kokenut ohjatun asumisen olevan liian sopimaton hänelle -tai ainakin voisin niin kuvitella kun on kuullut hänen valittavan jatkuvasti palvelukodin ongelmista, esimerkiksi pelkotilat ovat olleet palvelukodin henkilökunnalle liikaa varsinkin kun hän ei luota siihen että ovet ovat olisivat oikeesti lukossa ja siksi hänelle ei yksi tarkistuskerta riitä. Sen lisäksi hän ei välttämättä kuule aina hyvin kun sanon hänelle yhden kerran "On lukossa" ja "Ei ole auki" ja siksi joudun toistamaan saman asian joka kerta.


Toisaalta ystäväni on saanut apua silloin tällöin vaikka hän vaatisi sitä enemmän.

Lisäksi jotkut asukkaat yrittävät parhaansa mukaan sietää ystävääni mutta on asioita joita heidän on vaikea sietää, esimerkiksi yksi minun entinen koulukaveri joka myös asuu Savisillan palvelukodissa on kyllä tutustunut ystävääni mutta hän ei jostain kumman syystä tule toimeen ystäväni kanssa -tai ainakin melkein.

Ryhmäkoti on toinen vaihtoehto  


Olen joitakin kertoja ehdottanut että ystäväni muuttaisi ryhmäkotiin eli autetun asumisen yksikköön. Autetussa asumisessa näen sellaisia hyviä puolia kun yövalvonta, yhteiset tilat sekä turvalliset oltavat. Lisäksi yksi tuttava on sanonut että mikäli ohjattu asuminen ei olisi sopiva ystävälleni niin toinen vaihtoehto on autettu asuminen.

Toisaalta ystäväni varmaan kaipaisi välillä omaa rauhaa jos muuttaisi autetun asumisen yksikköön. Hän kun on kuunnellut musiikkia sekä katsonut joitakin tv-ohjelmia omassa huoneistossaan. Lisäksi hän keittää kahvit niin itselleen kun vieraille.

Tosin sanoen kyllä ystäväni pystyy tekemään joitakin asioita itse mutta apua tarvitaan ainakin selänpesussa sekä lääkkeenjaossa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti