Kunniankukko

Kunniankukko

tiistai 21. heinäkuuta 2015

Kompostointi ei tapahdu enää Pyhityllä!


 Vanha Google-näkymä kompostointilaitoksen piha-alueelta. Kuva otettu vuonna 2011.

Vähän aikaa sitten löysin mielenkiintoisen jutun netistä mikä aika paljon kosketti minua: Nimittäin Pieksämäellä oleva kompostointilaitos on lopettanut toimintansa pari vuotta sitten ja nyt tilat ovat joko myytävänä tai vuokrattavana Bovallius-Kiinteistöt Oy:n kautta. 

Muistan ne vuodet jolloin Bovallius Bio Oy:n kompostointilaitosta rakennettiin. Silloin opiskelin itsekin Pieksämäellä. Vuosina 2007-2009 opiskelu tapahtui kuitenkin Pyhityn kylässä jolloin suurin osa koulupäivistä tapahtui Nikkarilan alueella ja loput tapahtui Pyhityn entisessä kansankoulussa jonka Bovallius omisti aikoinaan. Nyt en tiedä onko Pyhityn entinen kansankoulu vielä Bovalliuksen käytössä.

Sitten kun laitos valmistui vuonna 2008, kävin siellä joitakin kertoja tutustumassa sen toimintaan. Lisäksi kompostointilaitoksen etupiha oli yhden kerran siivouksen tarpeessa.



 http://www.akvamariini.fi/moilasmedia/images/Bovallius_logo.jpg

Tälläinen logo oli Bovallius Bio Oy:llä käytössä vuosina 2007-2012 
(Löytyy Akvamariini-nimisen mainostoimiston kuva-arkistosta).

Kaikki lähti pienestä hallista

Kompostointi tapahtui vuosina 2004-2007 Bovallius-ammattiopiston Nikkarilan alueella olevassa metallihallissa jota kutsuttiin Combo-halliksi sen jälkeen kun Bovallius Bio Oy perustettiin. Metallihalli oli silloin Bovallius Palvelut Oy:n käytössä.

Lisäksi Nikkarilan alueella toimi myös Bovalliuksen oma puutyöpaja sekä Bovallius Palvelut Oy:n autopesula vastapäisessä rakennuksessa.

Bovallius Bio perustetaan

Bovallius Bio perustettiin vuonna 2007 Bovallius-säätiön, Moilas Oy:n ja Presecon yhteisyrityksenä. Tarkoituksena oli tehdä multaa suuremmaksi osaksi leipomojätteestä mutta tietysti myös muista elintarvike- ja puutarhajätteistä. Lisäksi Bovallius Bio Oy:llä oli aikomuksena tarjota työpaikkoja Bovallius-ammattiopistosta valmistuville vajaakuntoisille ympäristöalan opiskelijoille. Vuonna 2008 jätelaitoksen vihkiäisissä vieraili jopa työministeri Tarja Cronberg.

Lisäksi Bovallius Palvelut Oy kokeili 2010-luvun alkupuolella kuntouttavaa työtoimintaa jonka kautta järjestettiin työpaikkoja biojätelaitokselle.

Biojätelaitos käsitteli vuodessa noin 1 300 tonnia kauppojen ja leipomoiden biojätettä. Laitokselle tuli hintaa noin 1,5 miljoonaa euroa.

Ongelmana kannattavuus

Bovallius Bio Oy:n toiminnasta oli tarkoitus tehdä kannattavaa mikä osallistui ongelmaksi 2010-luvulla sillä kompostointilaitos olisi joutunut tekemään elintarvikevalvonnan määräysten mukaisia laiteinvestointeja. Se olisi ehkä osallistunut liian kaliiksi joten kompostointilaitos suljettiin vuonna 2012.

Sen lisäksi että Preseco Oy meni konkursiin vuonna 2012 Moilas Oy ja Bovallius-säätiön kumppanit päättivät vetäytyä hankkeesta samana vuonna.

Preseco on toiminut laitetoimittajana Pieksämäellä toimiville kompostointilaitoksille kuten Bovallius Bio Oy:n laitokselle. Tällä hetkellä Preseco toimii konkurssipesän pyörittämänä mutta saa nähdä saako yritys uuden omistajan. 

Toiminta tappiollista

S. ja A. Bovalliuksen säätiön strategiaohjelmassa (2009-2015) kerrottiin että biojätelaitoksen toiminta on ollut operatiivisesti tappiollista mutta olihan toiminnallinen tulos vuosina 2009-2010 positiivinen. Se että laitos olisi pyörinyt täydellä kapasiteetilla ja että kompostimullan laatua olisi parannettu oli tuonut haastetta toiminnalle. Lisäksi lopputuotteen markkinoimista olisi varmaan pitänyt tehostaa.

Nämä haasteet olisivat ehkä olleet säätiölle liikaa mutta toisaalta biojätelaitoksen toiminta olisi tuonut säätiölle lisää varoja säätiön tavoitteiden edistämiseen sekä lisää näkyvyyttä ja uusia yhteistyökumppaneita. Lisäksi laitos olisi työllistänyt vajaakuntoisia sosiaalisen yritystoiminnan kautta. Ja ties vaikka biojätelaitoksen alue olisi ollut vajaakäytössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti