Kunniankukko

Kunniankukko

torstai 24. maaliskuuta 2016

Hoitaja ja ohjaaja sekoittuvat toisiinsa

Olen viime aikoina törmännyt yhteen mielenkiintoiseen asiaan: nimittäin kehitysvammaisten palvelukodeissa käytettäisi enemmän sanaa "ohjaaja" kuvaamaan koko henkilökuntaa vaikka jotkut kutsuvat henkilökuntaa myös hoitajiksi mille voi löytyä montaa eri syytä.

Palvelukoteja löytyy monille eri erityisryhmille: niin vammaisryhmille, päihde- ja mielenterveyskuntoutujille kuin vanhuksille. Mutta niissä työnimike hieman vaihtelee.

Usein vanhuksille tarkoitetuissa asumisyksiköissä käytetään työnimikettä "hoitaja" koska vanhukset tarvitsevat enemmän hoivaa ja hoitoa kuin muut erityisryhmät. Vanhusten asumisyksiköitä ovat vuokra-asuntotalot, palvelutalot ja hoivakodit. Mutta onhan niissä myös eroja: vuokra-asuntotaloissa ei yleensä ole henkilökuntaa vaan joitakin yhteistiloja kuten oleskelutilat ja pesula (esim. Veteraanipuisto), vanhusten palvelutaloissa voi olla myös huoneistoja ryhmäkotiosastojen lisäksi (esim. Annakoti ja Pietarinpirtti) ja hoivakodeissa on taas enimmäkseen yksi tai useampi ryhmäkoti. Hoivakodit ovat usein tarkoitettu muistisairaille vanhuksille.

Tunnen pari työkaveria jotka ovat sanoneet palvelukotien henkilökuntaa hoitajiksi vaikka kehitysvammaisten palvelukodeissa taidetaan käyttää enemmän nimikettä "ohjaaja". Ainakin voisin kuvitella että ohjatun asumisen yksiköissä käytetään sanaa ohjaaja. Entiseltä tyttöystävältäni olen kuullut sellaisen mielipiteen että myös autetun asumisen yksiköissä käytettäisi sanaa ohjaaja vaikka mulla on ollut sellainen mielikuva että autetun asumisen yksiköissä työskentelisi hoitajia. Toisaalta kehitysvammaisten asumisyksiköissä asukkaat eivät välttämättä aina tarvitse apua - tai ehkä osa. Mutta se on yksilöllistä.

Sanan "hoitajan" käytölle voi löytyä montaa eri syytä, esimerkiksi joku on saattanut tottua kutsumaan henkilökuntaa hoitajiksi vaikka niiden aikojen jälkeen jolloin on ollut kuntoutuslaitoksessa asukkaana niin kun minä ja yksi työkavereistani.

Se että kehitysvammaisten palvelukodin henkilökunta käyttäisi "ohjaaja"-nimekettä voi tuntua oudolta ajatukselta sillä muistan kun opiskelin Pieksämäellä Bovallius-ammattiopistossa silloin asuntolassa oli ohjaajia. Tästä asiasta on ollut joskus puhetta jopa yhden entisen koulukaverin kanssa joka oli myös vuosina 2007-2012 samassa koulussa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti