Kunniankukko

Kunniankukko

keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Metallinkierrätystä työkeskuksessa

Työkeskuksenkadulla riittää hommia metallin suhteen. Sen lisäksi että Savosetissa missä minä olen töissä kierretään metallia sillä tehtäväksi on annettu purkaa kaapaleita myös muualla tapahtuu metallinkierrätystä. Esimerkiksi Ekotorin työpajoilla kunnostetaan polkupyöriä ja lisäksi monen metallialan yrityksen pihalla on varmasti myös kontti metallijätteille.

Mikkelissä on kaksi työkeskusta jossa tapahtuu metalliin liittyvää toimintaa, yksi niistä on Savoset jossa puretaan kaapeleita ja pakataan OpaMuurikan kattiloita ja muita tuotteita. Muistan käyneeni yhden kerran Pauliina Rundgrenin verstaalla ja siellä hän kertoi että levyarkit tulevat Mikemetiltä. Mikemet onkin painostanut metallin jatkojalostukseen. Lisätietoa sivuilta www.mikemet.fi.

Otavan Metalli Oy ja Kuusakoski Oy myös toimivat yhteistyökumppaneina, ei ainoastaan Savosetille vaan myös muille firmoille kuten Mikemetille sillä Otavan Metalli Oy tulee hakemaan metalliromua pois. Olen kuullut sellaisen huhun että metallijäte menisi Otavan Metallin kautta Kuusakoskelle sulatukseen ja siitä kautta jatkojalostukseen. 

Moni ei varmaan tiedä että johto ja kaapeli ovat eri asioita mutta minä ainakin tiedä sen koska yksi työvalmentaja on kertonut siitä. Mutta sen ymmärtää että joskus on vaikea erottaa johto kaapelista ja joku saattaa sekoittaa johdon jopa kaapeliin.

Työn kulku

Aikaisemmin Savoset toimi alihankkijana myös TS-Metallinkierrätykselle joka oli TS-Kaivin Oy:n markkinointinimi jolloin Savosetissa purettiin muovilla päällystettyjä kaapeleita. TS-Kaivin Oy:n entisissä tiloissa toimii nykyään Mikkelin Romumetalli Oy joka perustettiin jatkamaan TS-Kaivin Oy:n metallinkierrätystoimintaa.

Nyt kun Otavan Metallilta on tullut kaapelikeloja Savosetin pihalle homma on muuttunut hieman toiseen suuntaan. Nimittäin Otavan Metalli tuo kaapelikeloja Savosetin pihalle.

Sitten kun ne on tuotu kaapelikelasta katkotaan sopivan iso pätkä jolloin se katkotaan pieniksi pätkiksi jotta kaapelinpurku olisi helppoa. 
Kaapelikela työpaikkani pihalla

Kaapelinpurun aikana alumiinit ja teräkset lajitellaan.
Tähän puristimeen alumiinit laitetaan

Kontti täynnä teräslankoja


Onko huonoja puolia?

Savosetissa on aina ollut ristiriitaisia tilanteita metallinkierrätyksen suhteen sillä meillä on käytössä sekä alumiinipuristin että teräskontti. Ristiriitaisia tilanteita ovat aiheuttaneet sekä se että miten nopeasti ne täyttyvät että se pitäisikö laatikoiden olla kokonaan tai puoliksi täynnä. Esimerkiksi minulla ja ystävälläni on ollut usein tapana tyhjentää vajaat laatikot mutta yksi työkavereista ei hyväksy sitä vaan haluaisi mieluummin laatikoiden olevan kokonaan täynnä. Ei siis ihme että vaikka on käyty muutaman kerran neuvotteluja työvalmentajan kanssa ne eivät ole tuottaneet mitään tuloksia. Sen lisäksi alumiinipuristin joskus täyttyy liian nopeasti mikä ei ole yhtään hyvä ainakaan hänelle sekä työvalmentajille.

Lisäksi hän on huomannut että laatikot kipattaisi suoraan luukusta. 
Jos hän sanoisi siitä ystävälleni, ystäväni varmasti loukkaantuisi niin pahasti 
että saattaisi jopa uhkailla lopputillin ottamisella tai itsemurhalla.

Myös työt pääsee helposti loppumaan kaikilta etenkin jos kukaan ei ole leikkaamassa kaapeleita kaikille tai jos leikataan liian hitaasti mutta löytyykin työpaikalta nopeita leikkaajia. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti